Blog

Minden kutya tud úszni?

A nagy kánikulában nincs is annál jobb mint megmártózni a medence kellemesen hűvös vizében. Ha négylábú társunk is imádja a vizet és szívesen csatlakozna, akkor van néhány dolog amire érdemes odafigyelni.

Az úszás remek testedzés és hűsítő felfrissülés a kutyáknak is, de be kell tartanunk néhány szabályt!

Első a biztonság!

A medence komoly veszélyt jelenthet házi kedvencünkre, mit tehetünk, hogy az önfeledt pancsolást ne árnyékolja be semmi?

Sajnos a statisztikák szerint nagyon sok kisállat esett áldozatul már a kerti medencének. Az első és legfontosabb szabály, amit figyelembe kell vennünk a gyerekek és a kisállatok esetében is, hogy ha a medence nem fedett, akkor soha ne engedjük felügyelet nélkül a közelébe házi kedvencünket!

Még az egyébként remekül úszó kutyák is bajba kerülhetnek, ha nem találnak kiutat a medencéből és fáradtan már nem képesek tovább úszni.

Ha a kutyánk bizonytalan, nem szívesen merészkedik a vízbe, semmiképpen sem a mélyvízbe dobás a jó megoldás a víz megszerettetésére. Fokozatosan, sok-sok jutalomfalattal, játékkal ismertessük meg a vízzel. Hagyjuk, hogy a saját tempójukban, szilárd talajon állva ismerkedjenek meg a vízzel. Egy rámpa praktikus megoldás lehet. Megkönnyíti a vízbe jutást, nem kell hirtelen ugorva belemerülniük az ismeretlenbe.

Vannak olyan testalkatú kutyák, például a bulldogok és a rövid lábú lábú fajták, akinek a testalkata nem kifejezetten ideális a vízi sportokhoz, illetve az idősödő, ízületi vagy egyéb mozgásszervi problémával küzdő kedvencek.

Beszéljünk a higiéniáról!

Ha a kutyánk is használja a medencét, akkor elkerülhetetlen, hogy több szennyeződés, szőr, por és pollen kerüljön a vízbe. Rendszeresen ellenőrizzük a szűrőket és a medence vizének minőségét. Ha nem használjuk a medencét, akkor minden esetben érdemes medencefedéssel védeni a víz minőségét, ezzel csökkenthetjük a karbantartáshoz szükséges vegyszerek mennyiségét is.

A megfelelően karbantartott medence vize általában nem okoz problémát a kutyák többségének. A vízben lévő klór és egyéb vegyszerek azonban könnyen bőrirritációt, bőrszárazságot okozhatnak ha a kedvencünk gyakran tartózkodik a medencében. Ha kutyánk gyakran használja a medencét, akkor érdemes minden fürdés után tiszta vízzel leöblíteni a szőrét.

Úszás közben óhatatlanul lenyelhetünk több kevesebb vizet. A gyerekek és a kutyák hajlamosak lehetnek több vizet nyelni úszás közben. A kutyának sajnos nem tudjuk elmagyarázni mennyire káros következményei lehetnek ha a medence vizéből isznak, ezért nekünk kell ezt megakadályozni. Ha túl sok vizet nyelnek le a medence vízéből, az abban lévő vegyszerek súlyos, életveszélyes mérgezést okozhatnak. Mindig biztosítsunk bőségesen friss tiszta ivóvizet kutyánk számára, így elkerülhetjük, hogy a medence vizéből igyon. A medence biztonságossá tételével, lefedésével megakadályozhatjuk azt is, hogy kisállatunk egy nagy itatótálnak tekintse a medencét.

Ne feledkezzünk meg a cicákról sem!

Attól nem kell tartanunk, hogy cicánk önként a vízbe ugorva úszik néhány kört, hiszen általában mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék azt, hogy vizesek legyenek. A veszély azonban rájuk is leselkedik, belecsúszhatnak, beleeshetnek a medencébe. A cicák esetében is érvényes az a szabály, hogy ne hagyjuk őket felügyelet nélkül a medence közelében, vagy gondoskodjunk megfelelő, biztonságos medencefedésről!

Az Aquacrom Produkt Kft. kínálatában 23 típusú esztétikus és biztonságos medencefedésből választhat, mellyel megvédheti kedvencét a balesetektől.

Ajánlatkérés